onsdag den 9. juni 2010

Facts liste

Kemi i maden

  • Kulhydrater
    • Består af C, H og O
    • 1 g. kulhydrat giver 17kJ til kroppen
    • Inddeles i tre grupper
      • Monosakkarider - simple kulhydrater, fx glukose
        • Nem for kroppen at optage
        • Giver en hurtig energi, der ligeledes hurtigt forbruges i kroppen
      • Dissakkarider - ligeledes simple kulhydrater, fx laktose
        • Skal nedbrydes til monosakkarider for at kunne optages
          Fx (Laktose) C12H22O11 + H2O ---> C6H12O6 + C6H12O6 
        • Nem for kroppen at nedbryde og optage
        • Giver en hurtig energi, der ligeledes forbruges hurtigt i kroppen
      • Polysakkarider - komplekse kulhydrater
        • Stivelse og fibre
        • Er store lange kæder af minimum 3 monosakkarider
        • Er længere tid om at blive op taget, da de tager længere tid at nedbryde
    • Påvirker blodsukkeret
    • Glykæmisk indeks
    • Blodsukkeret og insulin
  • Fedtsyrer
    • Består af H. C og O
    • 1 g. fedt giver 38kJ til kroppen
    • Har en syregruppe (COOH) i enden
    • Inddeles i tre grupper:
      • Mættede fedtsyrer
        • Kommer fra animalske produkter
        • Ikke sunde for kroppen
        • Faste ved stuetemperatur
      • Umættede fedtsyrer
        • Enkeltumættede fedtsyrer indeholder 1 dobbeltbinding
        • Flerumættede fedtsyrer indeholder 2 eller flere dobbeltbindinger
        • Kommer fra vegetabilske produkter
        • Flydende ved stuetemperatur
      • Transfedtsyrer
        • Opstår når en cis-kæde 'knækker' til en trans-kæde
        • Sker ved kraftig opvarmining eller industriel hærdning
      • Kolesterol
        • LDL
        • HDL
        • Lipoprotein
  • Proteiner
    • Opbygget af C, O, N, S og P
    • Proteiner er opbygget af grupper af aminosyrer
    • En aminosyre har en syregruppe (COOH) i enden
    • 1 g. protein giver 17 kJ til kroppen
    • Inddeles i 2 hovedgrupper:
      • Hydrofile - vandopløslige
      • Hydrofobe - fedtopløselig
    • Inddeles endvider i fire andre grupper:
      • Strukturprotein
      • Transportprotein
      • Hormoner
      • Immunprotein
  • Cellernes opbygning
  • Fejlernæring
  • De 8 kostråd

Ingen kommentarer:

Send en kommentar